Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Betrokken ouder én ambitieuze ondernemer. Is co-ouderschap dan mogelijk?

 09 mei 2019      Arno Janssen
 

profielfoto-arno-janssen.jpgCo-ouderschap lijkt voor de meeste mensen die gaan scheiden de optimale oplossing voor de zorg van de kinderen. In de praktijk kiest een kwart van de stellen die uit elkaar gaan voor co-ouderschap. Het is dus blijkbaar niet voor iedereen de optimale oplossing. 

Uit diverse studies in binnen- en buitenland blijkt dat men tegenwoordig denkt dat Co-ouderschap beide ouders een gelijkwaardige rol geeft. Vroeger gingen de kinderen traditioneel meestal bij moeder wonen en had vader een bezoekregeling, al dan niet alleen in de weekenden. Tegenwoordig is het meer gebruikelijk dat beide ouders werken en de kinderen in de praktijk al door zowel vader als moeder worden verzorgd. Deze meer gelijkwaardigheid in de rol tussen man en vrouw heeft ertoe geleid dat bij een scheiding co-ouderschap wordt overwogen. 

Co-ouderschap gaat over een gelijke verdeling tussen vader en moeder. 

Een gelijke verdeling van de lusten en de lasten. In de praktijk is dit een gelijke verdeling in de tijd dat vader en moeder zorgdragen voor hun kinderen. 

Een gelijke verdeling tussen vader en moeder is niet hetzelfde als gelijkwaardigheid van vader en moeder. 

Ook als er geen gelijke verdeling in tijd is, en dus geen sprake is van co-ouderschap is er nog steeds een gelijkwaardigheid tussen vader en moeder. Beide ouders hebben evenveel te zeggen over de opvoeding, schoolkeuze of bijvoorbeeld de hoeveelheid aan zakgeld. 

Co-ouderschap kan heel goed werken. 

Beide ouders moeten dan wel een paar zaken in acht nemen: 

  • Co-ouderschap moet te combineren zijn met je werk. 
  • Het moet financieel haalbaar zijn. Als je kind de helft van de tijd in twee huizen woont, heb je in de praktijk ook alles dubbel nodig. 
  • Je moet dicht bij elkaar gaan wonen. De school van je kind(eren) moet vanuit beide adressen goed bereikbaar zijn.

Bij het eerste punt zie je vaak bij mensen met een eigen bedrijf of werkzaam als ZZP’er  al een mogelijk probleem ontstaan. Co-ouderschap betekent volgens de voorwaarden van de belastingdienst dat je 3 aaneengesloten dagen per week de zorg voor de kinderen hebt. 

Dat is in de praktijk naast een eigen zaak, wat je meestal meer dan 40 uur per week bezig houdt, niet voor iedereen te realiseren. Je kunt je eigen zaak niet altijd zomaar 3 aaneengesloten dagen en nachten sluiten. 

De bedoeling van co-ouderschap is dat je als ouders allebei evenveel zorg voor de kinderen hebt. 50/50 dus. En natuurlijk is hoe je jouw 50% indeelt helemaal je eigen zaak. Dus je kunt best je eigen ouders of familie of vrienden in jouw 3 dagen op je kinderen laten passen. (Overigens alleen als je ex-partner het daarmee eens is.) Maar is dat werkelijk het beste voor de kinderen? Of wordt hier de wens van co-ouderschap misschien meer de wens dat ze dan in ieder geval niet 3 dagen bij je ex zijn?

Als co-ouderschap lukt. 

Volgens Inge van der Valk (Universiteit Utrecht) zijn er voordelen voor kinderen. De kinderen kunnen met beide ouders een goede band opbouwen en ze hebben minder kans op een loyaliteitsconflict.

De Nederlandse kinderombudsman sprak met kinderen en schreef in 2013 in het rapport Kind in de knel: „Co-ouderschap heeft voordelen, maar is niet altijd de beste oplossing voor het kind.” Kinderen uit co-oudergezinnen kennen meer „verdrietige gevoelens” dan andere kinderen van gescheiden ouders. En vaker dan andere kinderen hopen ze op hereniging van hun ouders. Maar ook hele praktische zaken als de vergeten schoolboeken, sporttas, kleren; onduidelijkheid over wanneer er van huis gewisseld moet worden; nergens echt ‘thuis zijn’,  zijn de ervaringen die ook wij bij Zorgzaam Scheiden veel van kinderen horen tijdens onze zomerkampen voor kinderen van gescheiden ouders. Jonge kinderen hebben te veel last van het telkens missen van een ouder, oudere kinderen (middelbare school) vinden het wisselen van huis te veel gedoe.

Co-ouderschap is een zaak van jullie samen.

Kun je tijd en geld eerlijk verdelen, wonen jullie allebei in de buurt van school en kunnen jullie je afhankelijk van de leeftijdsfase van de kinderen allebei aanpassen aan de behoefte van jullie kinderen? Dan kan co-ouderschap prima werken. Kun je niet aan alle voorwaarden voldoen besef je dan dat je in gelijkwaardigheid niets verliest als je geen co-ouderschap hebt? 

Je bent en blijft altijd de vader of moeder van je kinderen. 

Je hebt nog steeds evenveel te zeggen over zakgeld, opvoeding, schoolkeuze, huisregels,   verjaardagen, feestdagen  etc. 

Je ziet je kinderen alleen minder als vanzelfsprekend iedere dag. Maar was dat eigenlijk niet altijd al zo?

Zorgzaam Scheiden

Dit onderwerp zal bij ons aan tafel besproken worden. Door vragen te stellen over de praktische invulling, komen we tot oplossingen die bij jullie kinderen en bij jullie passen. Deze afspraken zullen we vastleggen in een ouderschapsplan. Bij iedere zorgverdeling, of dit nu 50/50 is of een andere verhouding, zullen wij een alimentatieberekening maken en deze met jullie bespreken.

Voor vragen of een kosteloos kennismakingsgesprek kun je contact met ons opnemen via het contactformulier of door te bellen naar 085 130 18 11.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.