Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Blijven of scheiden?

 31 okt 2019      Petra van der Brugge
 

Petra van der BruggeWanneer maak je de keuze om te scheiden?
Als er geen reden meer is om te blijven. Als er geen liefde meer is. Als de kinderen eronder lijden. Als je jezelf bent verloren. Als je elkaar verloren bent. Als je niet meer gelukkig bent. Eén van jullie verliefd is op een ander. Je niet meer houdt van de ander. Of omdat je het gewoon zat bent.

Maar waarom zou je blijven?

Het gaat al zo lang niet goed, er is zoveel ruzie. Maar je houdt nog wel van de ander. Je wilt de kinderen geen verdriet doen. Je wilt nog niet opgeven. Je wilt vechten. Omdat je elkaar trouw beloofd hebt. Of gewoon omdat je het niet precies weet.

Jullie hebben problemen, die er steeds weer voor zorgen dat jullie verder uit elkaar groeien. Die problemen houden je bezig, in gedachten, je slaapt slecht, je kan je slecht concentreren. Je wilt erover praten met vrienden, maar dat is ook niet zo makkelijk. Je voelt schaamte. Met elkaar praten is lastig zonder dat het weer ruzie wordt.

Maar wat moet je doen, scheiden of blijven?

Een scheiding zet je wereld op zijn kop. Blijven vraagt om inzet om jullie relatie een kans te geven. Maar ja, dat vraagt scheiden ook. Want het scheidingsproces vraagt ook inzet, zodat jullie goede afspraken kunnen maken voor de toekomst.
Het is een moeilijke keuze, waarvan je pas later kan zeggen of het een goede keuze was. Misschien wil je het nog een keer proberen, zodat je later kan zeggen; we hebben alles geprobeerd? Hoe dan ook, het is een lastige situatie, een emotionele periode. Maar je wil dat het anders gaat dan nu, je wilt je gelukkig voelen. Maar ook dat je partner gelukkig is.

Emoties en durven

Durf je nog zo kwetsbaar tegen je partner te zijn om werkelijk te vertellen wat je voelt, wat je angsten zijn, welke zorgen je hebt, wat je gevoel is?  Of ben je inmiddels verhard uit angst om geraakt te worden. Durf je nog te vragen om een kans. Om jullie huwelijk of relatie nog een kans te geven, terwijl de wil om te scheiden al is uitgesproken? Durf je nog om eerlijk uit te spreken wat je wil; Blijven of Scheiden. 

Onzekere toekomst

Wat je ook kiest de toekomst blijft onzeker, want als je blijft krijg je geen garantie. Je weet niet wat het met de kinderen doet als je blijft. Duidelijke afspraken maken is belangrijk. Spreek af hoe lang jullie het willen proberen. Zoek hulp, zodat je opnieuw leert communiceren en luisteren naar elkaar. 
Ook als je gaat scheiden is de toekomst onzeker. Je gaat alleen verder, maar je blijft ouder van jullie kind(eren).

Waar mensen mee worstelen bij een scheiding

De financiële gevolgen,  waar ga je wonen, kan je kopen of moet je huren, hoeveel geld heb je nodig, hoe verdelen jullie de zorg voor de kinderen en welke impact gaat de scheiding op de kinderen hebben? Je bent emotioneel terwijl je belangrijke beslissingen voor de toekomst moet nemen, dat is niet makkelijk.

De keuze is aan jou

Als scheidingsbemiddelaar krijg ik stellen aan mijn tafel die gaande onze gesprekken toch besluiten  het nog een keer te proberen. Het betekent dus niet als je hebt gezegd ‘ik wil scheiden’ dat je toch niet kan kiezen om te blijven. Net zo goed dat als je gekozen hebt om te blijven, je later alsnog kan besluiten te scheiden. Een huwelijk of relatie is niet niks, net als een scheiding ook niet niks is.

Waar het om gaat? Blijf je en ga je ervoor vechten, of ga je scheiden en maak je goede afspraken voor een nieuwe start? Succes, wij weten dat die keuze niet makkelijk is en wensen je sterkte.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.