Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

De flitsscheiding

 11 jan 2018      Myrthe van der Zanden
 

Tot 2009 was het mogelijk om het huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap en deze vervolgens via de notaris te laten ontbinden. Dit betekende dus dat het niet via de rechter hoefde. Dat werd de flitsscheiding genoemd. Dit kon alleen in Nederland.

In totaal zijn er ongeveer 30.000 huwelijken beëindigd middels een flitsscheiding. Het woord zegt het al, het scheidingsproces ging heel erg snel. En dit zien veel mensen als een groot voordeel. Soms zelfs binnen enkele dagen, lagen de scheidingspapieren klaar om ondertekend te worden.

Echter zoals bij ieder voordeel, zitten er ook nadelen aan zo’n flitsscheiding. De rechten van de ex-partners werden minder goed vastgelegd en doordat er weinig ruimte was om na te denken over de eventuele gevolgen, werden er beslissingen genomen waar zij later spijt van kregen. Om die reden is ‘de flitsscheiding’ in 2009 stopgezet...

En hoe gaat dat dan nu?

Aan ons wordt nog regelmatig gevraagd of wij een flitsscheiding kunnen verzorgen. Wij hebben de ervaring dat iedereen zijn of haar scheiding op zijn of haar eigen tempo doet. Echter zijn wij wel van mening dat alle verschillende opties besproken moeten worden en dat alle eventuele gevolgen van die beslissingen ook duidelijk kenbaar gemaakt moet worden. Dit vinden wij belangrijk, omdat de mensen die wij begeleiden, dan een gedegen beslissing kunnen nemen en geen spijt krijgen achteraf.

Echter zijn wij ook van mening dat het scheidingsproces niet te lang moet duren. Het is ook erg lastig om alles goed te overzien, in de emotionele tijd waar je op dat moment in zit. Scheiden kost veel energie. Wij zullen dan ook de afspraken kort op elkaar plannen, zodat het scheidingsproces niet onnodig lang hoeft te duren. Indien je toch een soort flitsscheiding wil, dan is het mogelijk om bijvoorbeeld twee keer in dezelfde week af te spreken. Wij houden het tempo aan wat past bij de mensen zelf. Zonder dat zij informatie mislopen.

Vragen?

Een flitsscheiding zoals deze vroeger bestond is niet meer mogelijk. Maar de scheiding snel regelen, mét goede afspraken, kan nog steeds. Wil je weten hoe we dat aanpakken? Neem contact met ons op, de scheidingsbemiddelaar kan jullie hier uitgebreid over inlichten.   

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.