Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Gezamenlijk de verjaardag van de kinderen vieren of niet? In wie zijn belang?

 03 mei 2019      Femke Braaksma
 

femke-profielfoto.jpgWanneer handel je tijdens een scheiding in het belang van de kinderen? Hoe ziet dat belang eruit? En hoe zit het met het belang van de ouders?

Als scheidingsbemiddelaar spreek ik veel mensen die in scheiding liggen die het voor de kinderen goed geregeld willen hebben. Zo heb ik onlangs een gesprek gehad met twee ouders om het ouderschapsplan vorm te geven. De communicatie tussen deze ouders verliep erg stroef. 

Moeder gaf tijdens het gesprek aan dat ze zo moe wordt van de opmerking uit haar omgeving dat het belang van de kinderen voorop moet staan. Ze was zeer geëmotioneerd. Ze vroeg zich af wat dit belang dan is en wat haar belang is. Ze vond het moeilijk om dit hardop te zeggen, omdat ze als moeder haar kinderen voorop wil zetten.  Doordat het tussen haar en de vader van de kinderen zo stroef ging liep ze hierin vast. Ze had het gevoel egoïstisch te zijn als ze voor zichzelf zou kiezen en wilde dit opzij zetten om zo het belang van haar kinderen voorop te stellen. Maar is het nog wel in het belang van de kinderen als je als ouder jezelf volledig aan de kant moet zetten? 

We hebben besproken waar ze tegen aan loopt en dit blijkt o.a. het vieren van de verjaardag van de kinderen te zijn. Zij had gedacht dat je dit in het belang van de kinderen samen moet vieren. De kinderen zijn dat zo gewend en willen natuurlijk het liefste beide ouders op hun verjaardag zien. Ze gaf aan dit echt niet te kunnen. De spanningen tussen haar en vader zijn zo heftig dat ze dit onmogelijk aan de kant kon zetten op een gezamenlijke verjaardag. Dit zal dan een verjaardag worden vol spanning en ruzie tussen haar en vader.

We hebben met z'n drieën de situatie gevisualiseerd en hoe dit zou zijn voor de ouders en voor de kinderen. Hieruit bleek dat ze beiden aangaven dat het samen vieren van de verjaardag van de kinderen zal leiden tot veel spanning en irritaties tussen hun. Het lukte ouders niet om deze irritaties over elkaar opzij te zetten. 

Is een gezamenlijke verjaardag dan nog wel in het belang van de kinderen? Willen de kinderen dan nog steeds dat beide ouders er samen zijn op hun verjaardag? De spanning die tussen ouders op die verjaardag zou spelen, zou ook zeker gevoeld worden door de kinderen. Moet je dan niet kiezen voor twee verjaardagen zonder spanningen en waar rust is voor de kinderen? 

Dit soort vraagstukken komen in mijn werk als scheidingsbemiddelaar bij Zorgzaam Scheiden regelmatig aan bod. Het belang van de kinderen is een soort containerbegrip geworden, maar wat betekent dit nu uiteindelijk? Want is het belang van de kinderen en het belang van de ouders ook niet een wisselwerking? Natuurlijk moet je je als ouder aan de kant kunnen zetten voor je kind, dit doe je ook voordat je in het scheidingsproces zat, maar tot hoe ver doe je dat? Hierop ga ik dieper in met ouders. Dit zijn namelijk onderwerpen waarvan ik weet dat als dat niet goed wordt uitgesproken, kinderen er last van krijgen. Zorgzaam Scheiden staat er voor zoveel mogelijk struikelblokken waar ouders met hun kinderen tegenaan lopen bespreekbaar te maken. Zo maken we het voor de kinderen en voor de ouders makkelijker.

Het uiteindelijke belang van de kinderen is dat zowel de ouders als de kinderen rust en duidelijkheid ervaren in de nieuwe situatie. Dat ze twee ouders hebben die er voor ze zijn en waar ze op terug kunnen vallen. En dat kan ook wanneer je twee verjaardagen viert.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.