Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Griffierecht in 2018

 05 jan 2018      Jeremy Otter
 

Als jullie gaan scheiden, dan spreekt de rechter jullie scheiding uit. Hiervoor worden administratieve kosten in rekening gebracht, het griffierecht. De hoogte van het griffierecht wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door het Ministerie van Justitie. Voor 2018 is het griffierecht vastgesteld op €291,-, in 2017 ging het om een bedrag van €287,-. Het bedrag is voor jullie samen, dus eigenlijk betalen jullie dus €145,50 per persoon.

Toevoeging

Indien je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, ook wel toevoeging genoemd, dan geldt een lager bedrag aan griffie: per persoon een bedrag van €39,50,-. De toevoeging houdt in dat degene met een inkomen dat onder de toevoegingsgrens ligt, veel minder voor de scheiding hoeft te betalen. Enkel een eenmalige eigen bijdrage, van €53,- of 105,-.

Gratis scheiden

Voor mensen met een lager inkomen dan 23.000,-, zonder vermogen, doet Zorgzaam Scheiden de scheiding helemaal gratis. De kosten van griffie en de eigen bijdrage nemen wij voor onze rekening. Op die manier kunnen we mensen die het echt niet kunnen betalen, toch helpen om de scheiding op een goede manier te regelen.

Meer informatie

Mocht je meer willen weten over het griffierecht of over de diensten van Zorgzaam scheiden, dan kan de scheidingsbemiddelaar van Zorgzaam Scheiden je meer vertellen. Neem contact op door het invullen van het contactformulier en er wordt binnen 1 werkdag contact met je opgenomen.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.