Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Help, papa heeft een nieuwe vriendin!

 20 aug 2019      Samyra Gorissen
 

Samyra Gorissen Hoe het begon

De vader van Sem is verliefd op iemand anders. Zijn ouders gaan scheiden. Sem ziet zijn moeder vaak boos en verdrietig. Hij maakt zich zorgen om haar en hij is boos op zijn vader. Het is zijn schuld. Of eigenlijk is het de schuld van de nieuwe vriendin van zijn vader. Als zij er niet was, dan waren zijn ouders nog bij elkaar gebleven. Althans, dat hoort hij zijn moeder vaak zeggen.

Eigenlijk is de nieuwe vriendin van zijn vader best aardig, maar Sem wil haar niet aardig vinden. Dat zou zijn moeder kwetsen. En hij vindt het ook raar dat zijn vader vaker lacht dan eerst.

Tips van Sem

Het is 7 jaar later. Sem is gewend aan de nieuwe situatie. Hij heeft twee gezinnen, een gezin met zijn moeder en een gezin bij zijn vader. Bij allebei is het prima. Hij heeft er zelfs een broertje bij. Het ene gezin is niet beter dan het andere. Ook met zijn stiefmoeder heeft hij een goede band. De scheiding heeft een plekje gekregen.

Scheidingsbemiddelaars van Zorgzaam Scheiden spreken regelmatig met kinderen die een scheiding hebben meegemaakt. De tips en adviezen van deze kinderen nemen we mee in onze gesprekken met ouders.

Sem wil graag de volgende tips delen voor ouders die hun nieuwe partner willen introduceren:

  • Het verhaal: Vertel het ons niet meteen dat je verliefd bent op een ander als jullie gaan scheiden. Wij zullen hem of haar al snel de schuld geven. Vertel liever dat jullie niet meer verliefd op elkaar zijn en pas later dat je verliefd bent op iemand anders. Hierdoor krijgt de nieuwe partner een eerlijke kans en staan wij meer open om deze persoon te leren kennen. En misschien voelen we ons bedrogen doordat jullie het niet meteen hebben verteld. Maar leg dit dan goed aan ons uit.
  • De omgeving: Kies voor een leuke omgeving waarin we kennis kunnen maken. Een omgeving waar genoeg afleiding is en waar wij als kind ook plezier kunnen hebben. De kennismaking met een nieuwe partner vinden we al spannend genoeg.
  • Aan de andere ouder: Mama of papa geef ons de ruimte om de nieuwe partner te leren kennen zonder dat je negatief over deze persoon praat. Wij kunnen er ook niets aan doen dat papa of mama verliefd is op iemand anders, dus belast ons hier alsjeblieft niet mee. Want als je wel negatief doet, zorgt het ervoor dat wij niet alles eerlijk tegen je durven te zeggen.
  • Aan de nieuwe partner: Geef ons de tijd om jou te leren kennen en te vertrouwen. Praat niet slecht over mijn andere ouder, want daardoor ga ik me heel rot voelen. Bemoei jezelf ook niet meteen met mijn opvoeding, want ik moet nog aan je wennen.
  • En wat als de boodschap toch al gebracht is door een van de ouders: Papa en mama, val elkaar niet af waar wij bij zijn. Laat ons zien dat jullie er samen voor ons zijn. Ondanks wel of geen nieuwe partner. Wij willen niet hoeven kiezen.

Verliefd op een ander. Hoe kunnen kinderen dat ervaren?

Bovenstaand verhaal is een typisch voorbeeld van hoe een kind het ervaart als een van de ouders verliefd wordt op een nieuwe partner. Zij begrijpen niet wat er op partnerniveau heeft gespeeld tussen ouders. Iedere ouder verwerkt de scheiding op een andere manier. De een toont veel woede en verdriet en de ander verwerkt het meer intern. Dit kan voor kinderen heel verwarrend zijn en zeker als er een nieuwe partner bij komt.

Bij het introduceren van een nieuwe partner voelen kinderen vaak schuldgevoel naar de ouder die het meeste verdriet toont. Kinderen zullen sneller boos zijn op de ouder (en de nieuwe partner) die het minst zijn emotie toont of zelfs alweer een beetje gelukkig lijkt te zijn.

Begeleiding vanuit ons 

Iedere ouder wil het goed doen voor zijn kind. Juist tijdens een scheiding. Wij begrijpen dat als geen ander. Daarom nemen we ouders mee in de verhalen vanuit kinderen. We laten hen situaties vanuit de ogen van kinderen bekijken. Dit betekent wel dat we soms confronteren of spiegelen. Maar uiteindelijk altijd met hetzelfde doel: Ervoor zorgen dat kinderen zo min mogelijk last hebben van de scheiding. 

*Om de privacy van de kinderen te beschermen, is in dit verhaal gekozen voor een fictieve naam Sem.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.