Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Hoe versterken scheidingsbemiddeling en relatietherapie elkaar?

 16 sep 2019      Else van Malland
 

profielfoto-else2.jpgEen scheiding is vaak extra emotioneel als er kinderen bij betrokken zijn. Dan heb ik als scheidingsbemiddelaar extra aandacht voor de toekomstige relatie tussen de ex-partners die voor de rest van hun leven samen ouders blijven. Met name voor de kinderen is dit erg belangrijk; kinderen hebben beide ouders nodig om zich gezond te kunnen ontwikkelen.

Soms is het mediation traject niet voldoende om de toekomstige relatie als ouders te verbeteren. Is er te veel oude pijn tussen de ex-partners waardoor het moeilijk is de rol als samenwerkende ouders te pakken. Deze ouders worden door mij na het mediation traject doorverwezen naar relatietherapeut, Walter Goeting - www.waltergoeting.nl. 

Walter aan het woord

 “Omdat het ouderschap nooit verbroken kan worden is het belangrijk te werken aan de onderlinge relatie. In de relatietherapie praktijk gaan wij dan aan de slag met dat wat er nog is, veelal zijn de emoties groot en staan beide partners er niet gelijk in. Het is zaak dan ruimte te maken voor de emoties van beiden, zodat deze gehoord kunnen worden. Er is altijd pijn bij een echtscheiding. Pas als beide partners in staat zijn hun eigen aandeel te onderkennen en daarvoor verantwoordelijkheid te nemen is een volgende stap mogelijk. Dit vraagt soms veel tijd. 

De volgende stap is afscheid nemen als partners. Dat doen wij soms met een ritueel, waarin het af en toe zelfs mogelijk is dat partners elkaar bedanken voor dat wat er was en is. Omdat de emoties dan meer op de achtergrond zijn is het mogelijk om als ouders naast elkaar i.p.v. tegenover elkaar te staan.” 

In het belang van de kinderen

Als diep vanbinnen begrepen wordt dat het is zoals het is en dat dat goed is, ondanks het verdriet van het verliezen van het huwelijk en het rouwproces dat daarbij hoort, geeft dat veel rust. En hoeven de kinderen niet met de problemen die ouders onderling hebben geconfronteerd te worden.  

Waarom is dit zo belangrijk? Kinderen hebben geen keuze in de echtscheiding van hun ouders. Ze hebben het er maar mee te doen. En wat er gebeurd in een echtscheiding is dat kinderen de veilige setting van papa-mama-kinderen kwijt zijn. Het allerergste dat er dan ook nog kan gebeuren is dat hun ouders niet goed met elkaar communiceren over zaken die hen aangaan. Zodat ze steeds de spanningen voelen. Om deze reden besteed Zorgzaam Scheiden in het bemiddelingstraject veel aandacht aan de toekomstige communicatie en maken ouders duurzame afspraken in goed onderling overleg. Daarnaast heb ik regelmatig een gesprek met de kinderen om daadwerkelijk hun stem te horen. En ook daarom is het de moeite waard om te investeren in een aantal gesprekken met een relatietherapeut om de nieuwe relatie als ouders te verbeteren. Alles in het belang van de kinderen! 

Vragen?

Heb je na het lezen van deze blog vragen, dan nodig ik je uit om contact met me op te nemen. Dat kan op telefoonnummer 06-54772358, het sturen van een mail naar else@zorgzaamscheiden.nl of door het contactformulier in te vullen. Informatie over alles wat we vanuit Zorgzaam Scheiden voor je kunnen betekenen, is te lezen op onze website.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.