Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Hooggevoelige kinderen in een scheiding wat hebben ze nodig?

 14 jun 2019      Else van Malland
 

profielfoto-else2.jpgAls ouders vertellen dat ze gaan scheiden is dat voor alle kinderen een pittige boodschap. En bij hooggevoelige kinderen komt deze boodschap extra heftig binnen. Waarom? Deze kinderen verwerken alles dat ze horen, zien of voelen diepgaand, nemen veel meer signalen waar dan andere kinderen, voelen en zien de consequenties vaak direct voor zich, betrekken de scheiding vaak op zichzelf en reageren dan zeer emotioneel. 

Daarnaast houden ze zich meestal óók nog bezig met hun omgeving. Met hun broertjes/zusjes en welke impact de scheiding op hen heeft. Met hun ouders, hooggevoelige kinderen hebben de neiging te gaan zorgen voor hun ouders. Met de impact van deze boodschap op opa’s en oma’s, tantes en ooms, vrienden en vriendinnen; kortom veel, heel veel; dat is dus veel te veel. 

De kans dat hooggevoelige kinderen in een scheiding overweldigd worden is groot. En dat kun je niet voorkomen, want niet vertellen dat jullie gaan scheiden is geen optie. En niet uit elkaar gaan ook niet, anders neem je deze beslissing niet.

Wat kun je wel doen?

  • Het is belangrijk dat jullie dit gesprek zelf aankunnen, het zal niet gemakkelijk zijn, dus timing en dit samen doen als ouders is belangrijk. 
  • De tijd nemen om de kinderen in een rustige setting te vertellen wat er gaat gebeuren en veranderen.
  • Emoties mogen er natuurlijk gewoon zijn; wat je voelt en wat je verteld is bij voorkeur hetzelfde. Want zou je emoties niet laten zien en wel voelen dan hebben hooggevoelige kinderen een aanleiding om te twijfelen, helaas vaak aan zichzelf. Dus hoe congruenter de boodschap hoe beter. 
  • Een gesprek waarin jullie vertellen dat dit jullie beslissing is en niets te maken heeft met de kinderen. Het is belangrijk kinderen te ontschuldigen. 
  • Natuurlijk vertellen jullie ook dat jullie altijd samen hun ouders zullen blijven en dat jullie allebei heel veel van hen houden. En ook dat jullie samen voor hen blijven zorgen. 
  • Misschien hebben jullie de neiging om heel volledig te willen zijn in wat je vertelt? Voor hooggevoelige kinderen is de simpele boodschap wij gaan uit elkaar vaak al genoeg.
  • Knip het verhaal in kleinere stukjes en voer meerdere gesprekjes met je hooggevoelige kind. Probeer om per gesprek steeds een onderwerp te belichten, zo kan je hooggevoelige kind steeds een klein stukje tot zich nemen.
  • Vragen van je kinderen beantwoorden is belangrijker dan informatie geven of verhalen vertellen. Er zijn en tijd maken om de steeds opkomende vragen van je hooggevoelige kinderen te beantwoorden is erg helpend.

De scheidingsbemiddelaars van Zorgzaam Scheiden hebben veel kennis en ervaring met hooggevoeligheid en helpen ouders om hun hooggevoelige kinderen te ondersteunen. Op verzoek van ouders en kinderen heeft de scheidingsbemiddelaar een gesprek met de kinderen. Voor kinderen is het fijn als de bemiddelaar die de ouders begeleid ook luistert naar hen. Om ervoor te zorgen dat de goede ideeën die kinderen hebben over de scheiding opgenomen worden in het ouderschapsplan, zo wordt het ouderschapsplan echt maatwerk voor jullie gezin.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.