Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Jullie gaan scheiden. Wat nu?

 13 mei 2019      Karin Balster
 

profielfoto-karin-balster-vierkant.jpgOver het algemeen kiezen mensen niet zomaar voor een scheiding. Veel mensen doen er 3 tot 5 jaar over om tot deze definitieve beslissing te komen, zeker als er kinderen in het spel zijn. De eerste stap is dan gezet. Daarna komt de moeilijkste stap, het vertellen tegen je partner. En dan komen de vragen. Hoe willen jullie het regelen met de kinderen, wat gaan jullie doen met het huis, wat moet er geregeld worden met jullie pensioen en hoe verdeel je de financiën? 

Het is niet mogelijk om over al die onderwerpen alles te weten. Daar heb je een scheidingsbemiddelaar of advocaat voor nodig. Zodat jullie zeker weten dat alle onderwerpen besproken worden en dat jullie ook bekend zijn met de gevolgen van de keuzes. 

Het vinden van de juiste scheidingsbemiddelaar is iets wat we jullie adviseren om samen te doen. Je wil immers beide het vertrouwen hebben in je scheidingsbemiddelaar. De keuzes die gemaakt worden hebben gevolgen voor de toekomst van jullie kinderen en jullie zelf.

Dus wat nu?

Stap 1: Vertel je partner dat je gaat scheiden en probeer uit te leggen waarom je dit wil. Vaak geven mensen aan dat ze het niet kunnen afsluiten als zij niet weten waarom hun partner wilde scheiden.

Stap 2: Bespreek met elkaar wat je verwacht van een scheidingsbemiddelaar. Als dat duidelijk is, kunnen jullie (of één van jullie) op zoek gaan naar een scheidingsbemiddelaar.

Stap 3: Het bellen van een scheidingsbemiddelaar. Dit is vaak een drempel die mensen over moeten. De scheidingsbemiddelaar zal een aantal vragen stellen. Of jullie gehuwd zijn, geregistreerd partnerschap hebben of samenwonend zijn. Of jullie kinderen hebben. Indien dit zo is zullen daar wat vragen over gesteld worden. Misschien heeft één van jullie een bedrijf? Ook zal de scheidingsbemiddelaar vragen naar jullie inkomen en financiële ruimte. Dit om te toetsen of jullie in aanmerking komen voor een toevoeging. Dit is een subsidie van de overheid. 

Stap 4: De kennismaking met de scheidingsbemiddelaar. Veel mensen vinden dit een spannend en emotioneel moment, omdat het erg definitief voelt. Probeer voor jezelf al wat vragen op papier te zetten. Onze scheidingsbemiddelaars nemen ruim de tijd voor jullie om jullie eerste vragen te beantwoorden. Probeer al zoveel mogelijk gegevens mee te nemen over bijvoorbeeld de hypotheek en de waarde van de woning. Dan kan er al gerichte informatie gegeven worden. 

Stap 5: Vanaf dit punt zal de scheidingsbemiddelaar jullie begeleiden in de stappen die gezet moeten worden. De bemiddelaar zal jullie vragen stellen waar jullie over na moeten denken en gegevens opvragen bij jullie. Het advies wat wij jullie willen geven is; laat je leiden, stel vragen als je het niet begrijpt en probeer je in te leven in de ander. Op die wijze komen jullie tot duurzame afspraken en kunnen jullie en jullie kinderen verder.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.