Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Kerst… net even anders voor kinderen van gescheiden ouders

 13 dec 2018      Myrthe van der Zanden
 

Over het algemeen is kerst een drukke, maar leuke tijd. Zowel voor kinderen als volwassenen. Ouders zijn al ruim van tevoren bezig met het bedenken wat er gegeten moet worden, met welke familieleden en vrienden zij dit zullen vieren en welke cadeautjes er onder de kerstboom komen. Op school zijn de kinderen ruim van tevoren bezig met allerlei knutselwerkjes en het zingen van liedjes.
Voor de volwassenen en kinderen in scheidingssituaties zit het helaas vaak heel anders in elkaar. Ouders die strijd hebben over de verdeling van de kerstdagen en kinderen die een heel ander schema hebben tussen 24 december en 2 januari, maakt dat de positieve kerstsfeer toch een negatieve lading kan krijgen.

In de media wordt er veel geroepen over dat ouders hun eigen emotie aan de kant moeten zetten en in het belang van de kinderen moeten acteren. Waarom lukt dat dan niet? Wat is de reden dat dit niet in alle gezinnen gebeurt?  We weten allemaal dat kinderen dit altijd zullen blijven herinneren, zelfs in hun volwassenheid als ze met hun eigen gezin kerst vieren. Echter zijn de volwassenen onder ons ook maar mensen met hun eigen emoties.

Wat kunnen we doen?

Hoe moeilijk het ook is. Toch jezelf proberen te blijven voorhouden dat de kinderen last hebben van de strijd. Luister naar je kind. Wat wil het kind zelf? Wat is belangrijk gedurende de kerstperiode? Over welke zaken kan je een compromis sluiten? Wat is er nodig dat alle partijen een fijne kerstperiode hebben?
Waarschijnlijk is het antwoord op al deze vragen ‘rust’. De kerstperiode is al een drukke periode, dan wil je niet nog meer onrust. 

Wat doet Zorgzaam Scheiden hierin?

Gedurende het scheidingsproces bespreken we met de ouders de zorgverdeling inclusief de vakanties en feestdagen. Hierin bespreken we hoe ook de kerstdagen eruit moeten zien. De meeste kiezen ervoor om dit ieder jaar met elkaar 50/50 te verdelen. Wij vragen door. Wat als er nieuwe partners komen? Wat als je beide dezelfde kerstdag wil, door familieplannen? Hoe creëer je zoveel mogelijk rust voor de kinderen en voor jezelf?

Een tip?

De beste tip die we kunnen geven is om de rust te bewaren. Gun elkaar iets. En soms betekent dat, dat je ook meteen een afspraak moet maken voor het jaar daarop. In het ene jaar heeft de ene ouder de eerste keus en in het volgende jaar de andere ouder. In scheidingssituaties is het soms niet anders dan dat je een compromis moet sluiten en dat het niet altijd gaat zoals je zou willen. Hier moet je soms meer rekening houden met de andere ouder dan toen jullie nog samen waren. Dit allemaal om het voor de kinderen zo rustig mogelijk te laten verlopen.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.