Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Luister naar je kind voor, tijdens en na je scheiding

 25 aug 2018      Myrthe van der Zanden
 

Vaak wordt er gezegd, dat ouders moeten praten met hun kinderen. Dit met uiteraard het doel, dat de ouders van de kinderen vernemen, hoe het met de kinderen gaat. Wat gaat er in hun om, waar denken ze aan, hoe gaat het op school, hoe is het contact met de vrienden, dat en nog veel meer.

Luisteren in plaats van praten

We merken echter regelmatig, dat de ouders juist niet luisteren, maar zelf veel praten en vertellen. Toch zal je als ouders de rollen in deze om moeten draaien. Laat het kind eens met jou praten, door bijvoorbeeld enkele vragen te stellen. Luister naar wat het kind heeft te vertellen, zonder dat deze naar jouw relaas hoeft te luisteren. 

Durf ook door te vragen over bepaalde onderwerpen of naar aanleiding van de antwoorden welke kinderen geven. Kinderen kunnen moeite hebben, om een onderwerp op de juiste wijze onder woorden te brengen. Ook komt het vaak voor, dat kinderen iets anders bedoelen dan hetgeen de ouders horen. Doorvragen of vragen op een andere wijze nogmaals stellen maken, dat er een duidelijk beeld ontstaat van wat het kind daadwerkelijk bedoeld. 

Selectief luisteren

Juist in scheidingssituaties zijn ouders geneigd om selectief om te gaan met de woorden van het kind. Horen wat ze willen horen, stoppen met doorvragen aan het kind op het moment, dat ze gehoord hebben waar ze naar op zoek zijn. Luisteren naar je kind is echter wat anders, dan aanhoren naar wat er wordt gezegd en denken daar een invulling aan te geven. Vraag door; bedoelde het kind echt datgene wat jij dacht te horen? Heb je goed geluisterd naar het kind of heb je er een mooi verhaal van gemaakt door zelf invulling te geven aan de woorden van je kind? In acht van de tien gevallen blijkt namellijk, dat kinderen wat anders bedoelen dan de ouders denken.

Het slimme kind

Het zal je verassen hoe slim kinderen zijn.  Meestal hebben kinderen over iedere situatie wel hun eigen ideeën. Ze kunnen je dat ook prima uitleggen, maar wel in eigen bewoordingen. Zorgzaam zijn naar het kind toe betekent, respect voor het kind, vragen durven stellen, luisteren naar je kind én er naar handelen. 

Er gaat een wereld schuil achter de woorden van het kind, ontdek die wereld en weet daarmee wat het kind daadwerkelijk bedoeld. 

Vertrouwen en zekerheid

Een kind kan zonder zorgen opgroeien, wanneer er wordt geluisterd naar wat het kind heeft te vertellen. Een luisterend oor en een ouder die belangeloos handelt geven een groot gevoel van vertrouwen bij het kind. Naast het gevoel van vertrouwen is er de zekerheid en veiligheid welke maken, dat het kind zichzelf kan zijn en zich kan ontwikkelen. Een ontwikkeling waarbij er alle ruimte is voor het kind zelf, zonder de ballast van de problemen welke de ouders hebben. 

Hoe begeleiden wij hierin?

Wij van Zorgzaam Scheiden praten niet altijd met alle kinderen van alle mensen waarvoor wij de scheiding regelen en begeleiden. Wat wij wel altijd doen is het gesprek aangaan met de ouders die in scheiding liggen. Wij vragen door. Wat bedoelde jullie zoon of dochter nu echt toen hij of zij dat zei? Kon hij of zij een voorbeeld daarvan geven? Werd er zenuwachtig gelachen of was hij/zij juist heel ontspannen? Doordat wij gespecialiseerd zijn in het gedrag van kinderen gedurende een scheiding, kunnen we de ouders helpen om gedrag en uitspraken op waarde te stellen. En helpen om vervolgvragen te bedenken om er achter te komen wat hun kind nu daadwerkelijk zegt en denkt.

Dat is zorgzaam luisteren naar een kind en de tijd nemen om daadwerkelijk te zien en te horen waar een kind behoefte aan heeft. Ook zijn wij zeer goed op de hoogte van de rechten van het kind. Die vele malen verder gaan dan de meeste denken. Nog veel belangrijker… Wij nemen hun rechten heel serieus! Het zijn immers de volwassenen die keuzes maken en de kinderen die er mee moeten leren omgaan. Ouders en hun kinderen kunnen alle hulp gebruiken rondom een scheiding. Wij van Zorgzaam Scheiden helpen.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.