Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Ouderverstoting daar wil jij toch niet aan meewerken?

 11 apr 2019      Else van Malland
 

profielfoto-else2.jpgIn een scheiding denken sommige ouders een leven zonder kinderen niet aan te kunnen. Dat wordt in de gesprekken vaak duidelijk. Op zich is het voelen van verantwoordelijkheid voor je kinderen en ze willen opvoeden en verzorgen een gezonde gedachte. Maar wanneer je het als ouder benadert vanuit de gedachte dat jij je kinderen niet kunt missen kan er iets misgaan. Kinderen hebben twee ouders nodig om zich gezond te kunnen ontwikkelen. 

Welke impact heeft dit op kinderen?

Voor kinderen wordt door een scheiding hun veilige omgeving stukgemaakt. En het moeilijkste voor de kinderen is dat ze hier totaal geen invloed op hebben. Ze hebben het maar te doen met het besluit dat jullie nemen. Hoe moeilijk moet dat zijn voor een kind.

Kinderen kunnen hierdoor in de war raken en in een loyaliteitsconflict terecht komen. Omdat kinderen bijv. de achterblijvende/verlaten ouder zielig vinden. Als deze ouder zich ook zo gedraagt hebben de kinderen het gevoel deze ouder te moeten beschermen. Maar hoe doe je dat als kind? Een bijna onmogelijke taak.

Het kind komt hopeloos in de knoei met zichzelf door het gevoel voor de zielige ouder te moeten zorgen. En dat kan in het ogen van het kind vaak alleen maar door op dezelfde manier te reageren naar de andere ouder dan hoe de achterblijvende vader of moeder dat ook doet. In verwijten, onverschilligheid en boosheid richting de andere ouder.
Daaronder zit helaas vaak een groot verdriet bij het kind. Het verdriet om de andere ouder die het kind hierdoor niet meer dicht bij zich kan houden en dus heel erg moet missen.
Dit zou een kind nooit moeten meemaken.

Toch hebben in Nederland op jaarbasis ongeveer 16.000 kinderen te maken met ouderverstoting. 

Ook al heb je als verstoten vader of moeder hier nog zo’n pijn en verdriet om, uiteindelijk zijn de kinderen in zo’n situatie de grootste slachtoffers.  Want hoe kinderen zich ook naar je uiten, in boosheid of hardheid, als ouder weet je dat er verdriet en onmacht onder zit bij je kind waar ze op dat moment niet mee kunnen omgaan. Voor een kind is het dan gemakkelijker om tegen een ouder aan te schoppen die je dan ook gelijk maar overal de schuld van kan geven. Dat is veel veiliger voor kinderen dan omgaan met eigen gevoelens. 

De enige manier voor de verstoten ouder om hiermee om te gaan is incasseren, en vooral je kinderen laten weten dat, hoe hard ze ook tegen je aan schoppen, jouw liefde voor hen onvoorwaardelijk blijft.

Gelukkig is er een manier hoe dit leed kan worden voorkomen.

Hoe voorkom je ouderverstoting en hoe kan je als scheidende partners er toch als ouders voor zorgen dat jullie kinderen niet in een loyaliteitsconflict terecht komen?
Het antwoord staat eigenlijk al in de vraag.

Ouders

Nu zal je denken. Ja wij zijn ouders maar mijn ex is….. hier laten we alle verwijten maar even weg die scheidende partners over elkaar te vertellen hebben.
Daar zit nu namelijk precies het probleem. Scheidende partners gaan niet voor niets uit elkaar. Ze zien geen weg meer om samen verder te gaan in hun relatie en gaan scheiden. Wat men zich vaak niet realiseert is dat ze na hun scheiding als ouders nog intensiever met elkaar moeten communiceren over hun kinderen dan ze ooit gedaan hebben. Een grote uitdaging als je je partner liever niet ziet dan wel.

Het aller belangrijkste is dat je wanneer je als ouders over je kinderen praat je dit ook echt alleen met de pet van Vader of Moeder op doet. Het gevaar is dat deze pet nog wel eens afgewisseld wordt met de pet van Ex-partner. Als vader en moeder heb je het beste voor met je kinderen. Op het moment dat je overleg moet hebben over je kinderen is het dan ook van groot belang dat de pet van Ex-partner niet opgezet wordt. Deze pet veroorzaakt heel veel ruis op de lijn tussen ouders.
En dat is exact de ruis waar de kinderen last van hebben.

Je kunt je daar vast wel iets bij voorstellen, hoe het moet zijn voor een kind als mama of papa vertelt dat de andere ouder stomme beslissingen neemt en dat jij je daar niets van aan gaat trekken en lekker zelf gaat doen hoe jij het wil. Je bent niet voor niets gescheiden. Toch? 1 ding wordt hier vergeten. Er is geen mogelijkheid om als ouders te scheiden. Ouders ben en blijf je levenslang samen. Dat is ook wat jullie kinderen van jullie mogen verwachten.

De scheidingsbemiddelaar speelt een grote rol in het voorkomen van ouderverstoting en helpt jullie om er samen als ouders voor jullie kinderen te zijn. Dit gebeurt door tijdens het maken van het ouderschapsplan al aandacht te hebben voor hoe jullie als gescheiden partners toch als ouders samen voor jullie kinderen kunnen blijven zorgen. De scheidingsbemiddelaar begeleid jullie in het proces van elkaar los laten als ex-partners en in verbinding blijven als ouders. Dit is zeker niet altijd gemakkelijk. Wat hierbij altijd helpt is de gedachte dat je als ouder altijd het beste wil voor je kind.

In het ouderschapsplan spreken jullie af hoe jullie over elkaar zullen spreken richting de kinderen en hoe jullie om zullen gaan met een eventuele nieuwe partner. En over hoe jullie omgaan met zaken waar jullie het niet over eens zijn. Hoe jullie voorkomen dat jullie kinderen hier last van krijgen. En zo zijn er nog tal van zaken die de scheidingsbemiddelaar met jullie zal bespreken. 

Hoe kan Zorgzaam Scheiden helpen?

De scheidingsbemiddelaars van Zorgzaam Scheiden kunnen samen met jullie als ouders het verschil maken. Door jullie te helpen inzichtelijk maken wat voor impact beslissingen van jullie op jullie kinderen hebben. Moeilijke onderwerpen gaan wij niet uit de weg en we spreken alle mogelijke situaties met jullie door. Je kunt hierbij dan denken aan bijv. de vragen: Hoe willen jullie omgaan met een nieuwe partner in het leven van de andere ouder? Welke rol kan of mag deze hebben in de opvoeding van jullie kinderen? En hoe ga jij daar als de andere ouder mee om richting jullie kinderen? En mag je kind bij jou thuis vertellen welke leuke dingen hij of zij gedaan heeft met de nieuwe partner van je ex?
En zo zijn er nog veel meer zaken waarbij de bemiddelaars van Zorgzaam Scheiden jullie helpen om nu alvast na te denken en in gesprek te komen over allerlei specifieke zaken zodat conflicten in de toekomst kunnen worden voorkomen. Conflicten die heel gemakkelijk een loyaliteitsconflict bij kinderen kunnen oproepen. En precies daar ligt ouderverstoting op de loer.

De volgende blog

In onze volgende blog gaan we dieper in hoe een kind zich kan voelen tijdens en na een scheiding en hoe jullie daar als ouders een positieve rol in kunnen pakken.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.