Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Samengesteld gezin? Topsport!

 14 mei 2018      Myrthe van der Zanden
 

Stel je voor, je hebt een samengesteld gezin. Twee kinderen van jezelf, je nieuwe partner heeft een kind uit een eerdere relatie én misschien hebben jullie ook een kind van jullie samen. De ex-partners hebben uiteraard bemoeienissen met de opvoeding van de drie oudste kinderen. Dat maakt het wel lastig om een stabiel gezinsleven te creëren, waarin eenduidige regels gelden.  
Het enige advies dat wij hierin geven is; heb geduld! Geef de kinderen ruimte en tijd om elkaar te leren kennen en om aan elkaar te wennen. Daarnaast moeten ze wennen aan de nieuwe gezinssituatie. 
Vaak horen we, dat ouders allerlei uitjes verzinnen, zoals pretparken en dergelijke. Dat is natuurlijk af en toe erg leuk. Echter, je wil dat het thuis goed gaat, met z’n allen onder één dak. Dat kost tijd en je zal merken dat dit iedere keer weer een stukje beter gaat.

Een bijzonder fenomeen om aan te wennen is, wanneer het kind van je nieuwe vriend jou bij de voornaam noemt, waar jouw eigen kinderen ‘mama’ tegen je zeggen. En andersom noemen jouw kinderen je vriend bij de voornaam, maar hun half zusje/broertje noemt hem ‘papa’.
En wat als één van je eigen kinderen jouw vriend meer als ‘papa’ ziet dan zijn of haar eigen vader? Dan gebeurt er ook iets in het hoofdje van je kind wanneer er een gezamenlijk kindje bij komt. 

Het plannen van een vakantie is ook lastig, omdat je rekening moet houden met twee exen. Als zij zelf ook een nieuwe relatie met kinderen hebben, dan heb je ook nog te maken met de exen dáárvan! 
In hoeverre is het topsport om een vakantie te plannen? Rekening houden met verschillende scholen in misschien wel verschillende regio’s. Daarbij ook rekening houden met de plannen van alle exen. En dan hebben we het er nog niet eens over, als één van de exen jullie niet zoveel gunt. Dán wordt het helemaal lastig! Want een ex zou zomaar kunnen zeggen dat je maar twee weken vakantie kan plannen, omdat de puber van het gezin bij zijn moeder wil blijven en niet drie weken bij jullie wil zijn. Dat betekent dat jouw ex (samen met de nieuwe relatie) daar ook in mee moet gaan.

Uiteindelijk kom je er wel. Het is een kwestie van meeveren en ruim van tevoren de plannen al met elkaar bespreken, zodat iedereen de ruimte heeft om daar eigen plannen op aan te passen.

Om die reden bespreken wij dit onderwerp al tijdens het scheidingsproces. Op die wijze proberen wij het misgunnen naar elkaar te verminderen. Wij leggen aan tafel uit in hoeverre kinderen hier last van hebben. Daarnaast bespreken we welke verwachtingen er over en weer naar elkaar zijn. Dit leggen wij allemaal vast in het ouderschapsplan. Binnen het ouderschapsplan zijn dit vaak lastige onderwerpen. Het gebeurt regelmatig dat mensen nog helemaal niet nagedacht hebben over een nieuwe relatie. Toch is dit een belangrijk onderwerp om alvast met elkaar te bespreken, ook al duurt dit gesprek maar vijf minuten. Verwachtingsmanagement is het gouden woord binnen het bespreken van het ouderschapsplan. Dit voorkomt veel teleurstelling waar ook de kinderen vaak het een en ander van mee krijgen.

Topsport? Ja! Een samengesteld gezin kost veel tijd en energie. En als het eenmaal allemaal geregeld is en iedereen tevreden is? Dan komt die gouden medaille in de vorm van rust. En rust is zeker goud waard …

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.