Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Kinderen met ADHD of Autisme en een scheiding, dat is wel even een ander verhaal.

 01 jan 2018      Myrthe van der Zanden
 

Het is niet niks, een kind opvoeden met ADHD, PDD-NOS, ODD of een andere vorm van Autisme. Dit vraagt om een andere manier van opvoeden dan het opvoeden van een kind zonder een stoornis.
Als je als ouders wil gaan scheiden, is er een andere aanpak nodig voor het opstellen van het ouderschapsplan en de communicatie hierover naar de kinderen toe.

Het ouderschapsplan

Vanaf 2009 is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. In dit ouderschapsplan worden de afspraken beschreven die jullie samen gemaakt hebben over de verzorging en opvoeding van jullie kinderen. Ik vind het belangrijk dat de kinderen hier ook een stem in krijgen. De wensen van de kinderen kunnen meegenomen worden in het gesprek met de ouders.

Extra toevoeging

Bij het opstellen van het ouderschapsplan zullen we bespreken wat de kinderen extra nodig hebben vanwege hun stoornis. Je kan denken aan de wisselmomenten in de zorgverdeling en de woonruimte voor de kinderen.

Communicatie naar de kinderen toe

Wat je vertelt over het scheidingsproces en de wijze waarop je dit doet, is cruciaal voor kinderen en zelfs nog belangrijker voor kinderen met ADHD en Autisme. Hierin begeleid ik. Samen met de ouders bespreek ik wat hun kinderen nodig hebben en hoe zij reageren op veranderingen. De ouders zijn immers de expert over hun kind. Dit is niet altijd makkelijk voor de ouders, aangezien zij zelf ook in een zeer moeilijke periode zitten, die verschillende emoties oproept.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.