Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Hoor de wind waait door de bomen

 29 nov 2019      Samyra Gorissen en Marloes Leusink
 

Samyra GorissenMarloes LeusinkSinterklaas is weer in het land! Wat een fijn kinderfeest is dat toch. Samen eten, cadeautjes krijgen, liedjes zingen en gezellig samen zijn.
Hoe zou het zijn voor kinderen met gescheiden ouders? Is sinterklaas dan nog net zo gezellig en leuk? Of wordt het dan toch ietsje anders?
Hoe zorg je er als ouders voor dat iedereen een gezellig en ontspannen sinterklaasfeest kan vieren? Wij denken graag met jullie mee. 

Sinterklaas en kinderen van gescheiden ouders

Sinterklaas is een spannende periode voor veel kinderen. Heerlijk avondje is gekomen… Voor veel kinderen is het toch even anders nu papa en mama gescheiden zijn. 

Kinderen voelen en weten vaak meer dan je denkt als ouders. Zij voelen het vaak feilloos aan als er iets speelt tussen papa en mama. Veel kinderen vergeten daardoor om kind te zijn. Zij gaan zich onbewust als ouder gedragen en zich zorgen maken om papa en mama. Of ze gaan op hun tenen lopen, het iedereen naar hun zin maken, vergeten zichzelf of voelen zichzelf schuldig om plezier te hebben tijdens Sinterklaas. Sinterklaas draait dan niet meer om hun, maar om papa en mama. En daar is het feest nu net niet voor bedoeld. 

Kijk als ouders goed naar jullie kinderen. Weten jullie wat zij graag zouden willen? Kunnen jullie samen het gesprek voeren met de kinderen? Willen ze het met papa en mama samen vieren? Of komt sinterklaas apart bij papa en mama? Kunnen de kinderen goed aangeven wat ze willen of vinden ze dit lastig? En wat bepaal je dan als ouders?

Het gesprek met oudere kinderen is vaak makkelijker. Die kunnen vaak al beter aangeven wat ze willen. Zijn ze het eens met jullie planning? Wat willen zij het liefste? 

En respecteer dan vooral de keuze van jullie kinderen zodat ze zich niet schuldig hoeven te voelen. Hoe oud de kinderen ook zijn.

Hoe is het sinterklaasfeest voor jullie als gescheiden ouders?

Als ouders willen jullie natuurlijk dat de kinderen een leuke sinterklaas periode hebben. Dat zij onbezorgd kunnen opgaan in het sinterklaas verhaal. Maar, als ex-partners vinden jullie misschien nog van alles van elkaar. Hoe zorg je er dan voor dat het een gezellige periode blijft voor de kinderen? Hoe voorkom je dat het stress oplevert bij alle partijen? Hoe ga je er mee om als je het niet eens bent met de cadeautjes die de kinderen bij de andere ouder hebben gekregen? Hoe voorkom je dubbele cadeautjes? En is samen sinterklaas vieren wel echt de beste optie voor jullie? Als er veel spanning tussen jullie is, kunnen jullie dit dan opzij zetten tijdens sinterklaasavond? Of zouden de kinderen de spanning ook kunnen voelen en is het daarom beter om het apart te vieren?

Hoe kan het toch een leuke onbezorgde avond worden?

Rondom de viering van sinterklaas zijn er genoeg zaken om over na te denken. Waar doe je nu goed aan als ouders? Praat met jullie kinderen. Wat willen zij?

Zorgzaam Scheiden

Onze rol als scheidingsbemiddelaar is om juist veel vragen te stellen en ervoor te zorgen dat ouders alle scenario’s en vragen hebben besproken en bekeken hebben tijdens de scheiding. Vervolgens helpen wij om hier duidelijke afspraken over te maken in het ouderschapsplan. Op die manier kunnen ouders en kinderen een onbezorgd en gezellig Sinterklaasfeest vieren. Of dit nu samen is of ieder apart met de kinderen. 

Wij helpen jullie graag bij het opstellen van een goed ouderschapsplan waarin de stem van het kind gehoord wordt en waarbij jullie kinderen onbezorgd van de feestdagen kunnen genieten. 

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.