Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Snel scheiden?

 20 jun 2019      Arno Janssen
 

profielfoto-arno-janssen.jpg“Als we dan toch uit elkaar gaan, dan maar meteen.” Een uitspraak die ik vaak hoor tijdens een kennismakingsgesprek met mensen die gaan scheiden. Deze uitspraak komt, vreemd genoeg misschien, meestal van degene die in eerste instantie niet voor een scheiding heeft gekozen. De weg naar de mediator is dan snel gevonden. Immers scheiden via de advocaat duurt meestal langer. 

Flitsscheiding

Vroeger kenden we in  Nederland de zogenaamde “flitsscheiding”. Het woord zegt het al: een hele snelle scheiding. De flitsscheiding heeft 8 jaar bestaan. In 2009 is door een wijziging van de wet een einde gemaakt aan deze snelle vorm van scheiden. Interessant om te weten is dat het is stopgezet naar aanleiding van het wetsvoorstel uit 2008 onder de welluidende titel: Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding. Interessant omdat ook hier de titel al precies zegt waarom een (te) snelle scheiding niet gewerkt heeft. De flitsscheiding is stopgezet om het ouderschap en de zorgvuldige scheiding te bevorderen. Oftewel de rechtspraak en de wetgever hebben na evaluatie van ongeveer 30.000 flitsscheidingen ingezien dat het voor de zorgvuldigheid, en met name de continuïteit van ouderschap van belang is het scheidingsproces zorgvuldig in te richten. 

Snel scheiden voorkomt ergernis

Dus om terug te komen op de opmerking in de eerste regel van deze blog, “Als we dan toch uit elkaar gaan, dan maar meteen.” Daar is veel voor te zeggen. Het voorkomt een heleboel irritatie tussen de toekomstige ex-partners, het voorkomt een heleboel emotionele en lange gesprekken. Snel duidelijkheid over wie waar gaat wonen en wanneer de kinderen waar zijn is voor iedereen goed toch?

De andere kant van snel scheiden

De keerzijde van snel scheiden heeft een emotionele en een praktische kant. Immers hoe snel kunnen kinderen schakelen van een huis met papa en mama naar een huis met mama en een huis met papa? En praktisch gezien: hoe snel kun je zelf schakelen in de huidige overspannen woningmarkt om zo maar één of twee huizen te vinden’? 

Snelheid en zorgvuldigheid kunnen hand in hand

Ik vind dan ook dat de snelheid in een scheiding wordt bepaald door de snelheid waarmee partijen de informatie en emoties gedurende het proces kunnen verwerken. Het is de taak en de kunst van de mediator hierin met aandacht voor alle partijen, (ex) partners en kinderen de zorgvuldigheid te bewaren. Dat laat zich vooraf lastig voorspellen. Daarom kiezen we bij Zorgzaam Scheiden voor een uitgebreid kennismakingsgesprek en volgen de inhoudelijke gesprekken daarna kort op elkaar. Met voldoende ruimte om te verwerken en genoeg snelheid om door te pakken. Er zijn echter wel een aantal factoren waar niemand invloed op heeft. De rechtbankprocedure (om en nabij de 4 weken) en de inschrijving van de scheiding door de gemeente waar men is getrouwd (meestal binnen een week). Het gedeelte waar we zelf invloed op hebben, dat doen we bij Zorgzaam Scheiden zo snel als mogelijk!

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.