Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Stiefouder… Mede-opvoeder of aan de zijlijn?

 16 mei 2019      Samyra Gorissen
 

profielfoto-samyra.jpgElk gezin heeft zijn uitdagingen. Zowel tijdens het huwelijk, in een scheiding of in de periode erna. Bijvoorbeeld als er nieuwe partners in beeld komen en er een samengesteld gezin ontstaat. Op dit moment zijn er al meer dan 200.000 samengestelde gezinnen, waarbij minimaal één partner kinderen heeft uit een vorige relatie. Hoe werkt dat eigenlijk? 

Heeft een nieuwe partner iets te zeggen over de opvoeding van de kinderen? Of mag de nieuwe partner zich nergens mee bemoeien? En hoe is het eigenlijk voor de kinderen dat een andere volwassene in hun leven verteld wat wel of niet mag? 

Waar bemoeit de stiefouder zich mee en waar niet?

Het antwoord ligt voor veel mensen ergens in het midden. In grote lijnen bepalen de biologische ouders. Maar als het op praktische zaken en huisregels gaat, dan vindt de nieuwe partner, oftewel de stiefouder, er vaak ook iets van. Bijvoorbeeld als het om opruimen of omgangsvormen gaat. De stiefouder leeft in veel gevallen tenslotte onder een dak met de kinderen. En is dat dan ok? 

Het wordt meestal pas echt een uitdaging als er opvoedkundige vraagstukken zijn. Wat is dan de rol van de stiefouder? 
Als stiefouder sta je vaak aan de zijlijn bij opvoedkundige vraagstukken. Je adviseert en steunt je partner, maar het is aan de biologische ouders om dit samen te regelen en een team te vormen als ouders. 

Ook voor kinderen kan deze duidelijkheid fijn zijn. Het idee dat hun ouders een team vormen op momenten dat het nodig is, op zowel leuke als minder leuke momenten, geeft een veilig gevoel aan kinderen. 

Een logische beredenering, toch?

Is dit makkelijk voor een stiefouder? Nee niet altijd! Als stiefouder moet je jezelf vaak wegcijferen. Je investeert veel in je partner en zijn/haar kinderen, maar als het er op aan komt dan zijn de eigen ouders veel belangrijker en hebben zij het voor het zeggen. Kinderen hebben al een papa en een mama en deze rol hoeft de stiefouder niet over te nemen. Dit klinkt logisch, maar voelt soms heel dubbel. 

Ervaring met samengestelde gezinnen.

Als ervaringsdeskundige begrijp ik de regels van een samengesteld gezin. Naast mijn dochter zijn er ook twee stiefkinderen in mijn leven gekomen. Naïef als ik in eerste instantie was, dacht ik op korte termijn een succes te maken van ons samengestelde gezin. Ik dacht er te makkelijk over. Inmiddels weet ik beter. Een stiefgezin vraagt om veel investeren en niets is vanzelfsprekend. De liefde tussen ouder en kind is onvoorwaardelijk, maar tussen stiefouder en stiefkind is het kwetsbaar. Loyaliteit en liefde moet verdiend worden. 

Gespreksonderwerpen tijdens de scheiding.

Ik praat hierover met mijn klanten tijdens hun scheiding. Een nieuw gezin klinkt soms ver weg, maar in de praktijk ontstaat er vaak een nieuw gezin na een scheiding. Hoe zien partijen dit dan voor zich? Wat wordt de rol van de nieuwe partner? Hoe zou het voor de kinderen zijn? Wat blijft van de ouders en waar heeft de nieuwe partner een inbreng? 
Om als ouders samen te werken, nu en in de toekomst, zullen er allerlei onderwerpen en verwachtingen met elkaar besproken worden in een scheiding. Dit alles om te voorkomen dat er op een later moment ruzie of discussie ontstaat. 

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.