Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Tips voor opa’s en oma’s tijdens en na de scheiding.

 29 aug 2019      Erik Smans
 

Erik SmansOpa en oma zijn heel boos op mijn papa, mag ik hem nog wel leuk vinden? Praten over papa doe ik ook niet meer met opa en oma.” Zomaar een zin die ik een kind pas geleden hoorde zeggen. Als grootouders sta je er misschien niet bij stil, maar een negatieve opmerking over de ex schoonzoon of dochter kan voor kinderen een grote invloed hebben.

De rol van opa en oma de laatste jaren

Als grootouders is er vooral de laatste jaren de trend ingezet dat zij als opa’s en oma’s veel meer aanwezig zijn in het leven van hun kleinkinderen. Dit is een mooie ontwikkeling, vooral in een tijd waar vaak juist social media en de telefoon belangrijker zijn geworden dan persoonlijk contact. Een vaste dag in de week naar opa en oma, en “hebben jullie dit weekend plannen? Nee, mooi, kunnen de kinderen dit weekend bij jullie logeren?” Komt steeds vaker voor.

Valkuil voor grootouders

Toch kan deze betrokkenheid door grootouders het lastig maken als ouders hebben besloten om te gaan scheiden. Voor grootouders is het gemakkelijk om dan in de valkuil te stappen, om juist voor het eigen kind partij te kiezen en daarbij de andere ouder buiten spel te zetten. Ook al is het een heel begrijpelijke reactie, je kunt je afvragen wat je hiermee bereikt en of dit wel zo goed is voor de kleinkinderen.

Loyaliteit en kinderen

Kinderen hebben een groot loyaliteitsgevoel naar zowel vader en moeder. In een scheiding kan dat loyaliteitsgevoel een innerlijk conflict geven wanneer een kind onder druk wordt gezet om te kiezen tussen vader of moeder, want loyaal zijn aan de ene ouder betekend automatisch dat de andere ouder tekort wordt gedaan.

Wat kun je doen als grootouders voor je kleinkinderen? 

Juist opa en oma kunnen in een scheiding een stabiele basis voor kinderen vormen. Die vaste dag in de week of dat weekendje bij opa en oma is al vertrouwd want dat was voor de scheiding ook al zo. Het kan een veilige “thuis” situatie bieden waardoor ze even niet geconfronteerd worden met de scheiding van hun ouders. Als grootouders kun je de situatie niet veranderen maar je kunt je kleinkinderen wel zo goed mogelijk ondersteunen en de warmte geven die ze zo hard nodig hebben.

Tips

  • Zorg er als grootouders voor dat je je niet in het conflict mengt.
  • Toon interesse in de nieuwe (gezins) situatie van jullie kleinkind zonder daar een oordeel aan te geven en te uiten.
  • Doe leuke dingen met je kleinkind, waarom zou een scheiding verandering moeten brengen in hoe jullie daarvoor met elkaar omgingen?
  • Als het contact met jullie kleinkinderen sinds de scheiding minder is, zoek dan naar andere manieren om contact te hebben. Je kunt een appje sturen, of een leuke foto delen, maar ook een telefoontje kan laagdrempelig zijn. Daarmee laat je ze weten dat je aan ze denkt en er voor hun bent.

Als scheidingsbemiddelaar bij Zorgzaam Scheiden is dit een onderwerp wat ik aan tafel bespreek en waar ik zo nodig advies in geef. Maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.