Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Tot de dood ons scheidt. Niet de realiteit voor alle 65-plussers.

 01 jul 2019      Marloes Leusink
 

Marloes LeusinkJe had je verheugd op je oude dag samen maar dan komt de mededeling dat je echtgenoot van je wil scheiden. En dan zit je na 30, 40 of zelfs 50 jaar huwelijk bij een mediator aan tafel om je scheiding te regelen. Voor veel mensen is dit een vreemde gewaarwording. Het komt veel vaker voor dan je zou denken. In de afgelopen jaren is het percentage van 65- plussers die gaan scheiden enorm toegenomen. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat met een stijging van 47% scheidingen in de leeftijdscategorie 65-70 het grootst is. Wat maakt nou dat je op die leeftijd nog besluit om te willen scheiden? En wat komt er dan eigenlijk allemaal op je af, zowel emotioneel als financieel? 

Als ik bij mensen aan tafel zit die na zoveel jaar huwelijk toch besluiten om te gaan scheiden, dan hoor ik heel vaak dat ze dit graag in goede harmonie willen regelen. Ze hebben veel jaren samen doorgebracht en willen met respect voor het huwelijk wat ze hadden het netjes afronden. Om mensen beter te begrijpen vraag ik door en zo kwam ik erachter dat er zeer verschillende redenen zijn om deze emotionele keuze te maken. Vaak hoor ik dat het is omdat ze uit elkaar gegroeid zijn, er een nieuwe partner is of dat er door gebrek aan communicatie over en weer een tekort aan aandacht en begrip is ontstaan. Ook een zware periode van het opvoeden van kinderen kan een oorzaak zijn waardoor je elkaar op latere leeftijd niet meer kan vinden.

Wat maakt scheiden op latere leeftijd moeilijk(er)?

Allereerst het gevoel en de emotie wat erbij komt kijken. Je hebt tenslotte in veel gevallen ruim de helft van je leven samen doorgebracht, kinderen grootgebracht, liefde, verdriet, pijn en geluk met elkaar gedeeld. De tijd die achter je ligt is vaak langer dan de tijd die je misschien nog hebt.

Ik heb al veel mensen aan elkaar de vragen horen stellen; Stelden alle jaren die we samen hadden dan niks voor? Kende ik de man/vrouw eigenlijk wel waar ik al die jaren mee samen geleefd heb? Waarom heb ik nooit wat gemerkt en zag ik het niet aankomen? Hoe vertellen we dit onze kinderen en wat vinden ze er dan eigenlijk van?
Maar ook vragen als; Hoe moet dat straks financieel? Hoe zit het met mijn/ons pensioen? Kan ik wel blijven of gaan wonen waar ik wil? Heeft de scheiding ook invloed op mijn AOW? 

Waar moet je extra op letten als je op latere leeftijd uit elkaar gaat?

Zoals hierboven al aangegeven moet er ruimte zijn voor de emotionele kant, het voorkomen dat een van beiden in een sociaal isolement terecht komt. Zorg ervoor dat je de hulp krijgt die je nodig hebt. Dat geldt ook voor de financiële kant van een scheiding. Het is belangrijk om naar het huidige inkomen te kijken maar vooral en bovenal naar het pensioen. Wat zegt de wet daarover en welke afspraken maak je daar met elkaar over? Ook kan het zijn dat er nog andere voorzieningen zijn getroffen om de oude dag wat aangenamer te maken, denk hierbij aan een lijfrentepolis o.i.d.
Hoe gaat deze verdeling en hoe leg dat je dat allemaal goed vast? En dan niet te vergeten de echtelijke (koop)woning; wie kan of wil er blijven wonen en hoe moet dat dan met de hypotheek?
Allemaal onderwerpen waar wij als mediators van Zorgzaam Scheiden jullie mee kunnen helpen. Wij nemen de berg aan onbeantwoorde vragen op ons en zorgen voor overzicht en rust, daardoor kunnen jullie de juiste beslissingen nemen en met respect voor het huwelijk wat is geweest aan een nieuwe start beginnen. 

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.