Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Vaderdag...anders voor kinderen met gescheiden ouders

 27 mei 2019      Femke Braaksma
 

femke-profielfoto.jpgVaderdag valt voor alle kinderen op dezelfde dag en ze hebben dezelfde voorbereiding op school. Helaas ervaren de kinderen van gescheiden ouders deze dag anders dan kinderen zonder gescheiden ouders.

Het is zondagochtend. Ik sluip naar de slaapkamer van mijn ouders en maak mijn moeder wakker. Ze gaat met me mee naar beneden waar we samen de oven aan zetten, eieren koken en sinaasappels uitpersen. We zetten als het klaar is alles op een groot dienblad.
Ik ren naar de kelder waar ik mijn cadeautje heb verstopt.
We gaan samen naar boven en ik draag het dienblad met het ontbijt naar binnen. Mijn vader slaapt nog, maar wordt langzaam wakker als ik roep dat hij wakker moet worden, want het is Vaderdag!!!
Hij is blij met het ontbijt en hij vindt mijn cadeautje erg leuk!

Het is zondagochtend. Ik lig in bed en mijn moeder komt me wakker maken. Ik ga mee naar beneden met haar. Ze vraagt wat ik wil eten en maakt een boterham met hagelslag. Ik kijk naar het cadeautje wat ik op school heb gemaakt.
Vandaag is het Vaderdag, maar ik ben bij mijn moeder. Mijn vader is er niet en woont ook niet in de buurt. Mijn ouders zijn gescheiden sinds een half jaar.
Ze hebben me verteld dat ze samen een zorgverdeling hebben gemaakt. Een zorgverdeling is wanneer ik bij wie ben. In deze zorgverdeling hebben ze niet nagedacht over Vaderdag. Ik wil graag bij m’n vader zijn vandaag. Samen ontbijten op bed en dat hij mijn cadeautje uitpakt en hij er blij mee is. Ik durf niet aan mijn moeder te vragen waarom ik vandaag niet bij mijn vader kan zijn. Mijn moeder wordt verdrietig als ik zeg dat ik naar mijn vader wil en ik wil niet dat ze verdrietig is.
Ik ga straks mijn vader bellen voor Vaderdag en dan zal ik volgend weekend als ik bij hem ben zijn cadeautje geven. Toch is het anders.

Hoe begeleiden wij bij dit onderwerp?

Een situatie die helaas vaak voorkomt. Het goed nadenken over een zorgverdeling en hierover goede afspraken maken is erg belangrijk. Voor veel ouders is het lastig om aan alles te denken rondom zorgverdeling, feestdagen en vakanties. Je moet tijdens een scheiding aan zoveel denken en je hebt te maken met zoveel emoties dat het niet altijd goed lukt om een goed ouderschapsplan op te stellen.
Wij nemen aan tafel met ouders alle feestdagen, vakanties en andere belangrijke dagen door. Verder bespreken welke dagen voor hun gezin erg belangrijk zijn en hoe ze die nu invullen. Op die manier maken we met hen een plan waarin alle belangrijke dagen beschreven staan en waarin de kinderen de ruimte hebben om zoveel mogelijk bij beide ouders te zijn. 

Vaderdag en niet bij je vader zijn of op Moederdag niet bij je moeder zijn is voor kinderen niet fijn. Dit kan voorkomen worden door met goede begeleiding een goed ouderschapsplan op te stellen, wat niet alleen voor nu goed is, maar ook zoveel mogelijk toekomstgericht.  Want uiteindelijk wil je als ouder ook dat je kinderen zich goed voelen bij het ouderschapsplan dat jullie hebben opgesteld.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.