Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Waar komt die strijd vandaan tijdens de scheiding?

 26 sep 2019      Karin Geurts
 

Karin Geurts scheidingsbemiddelaarWat gaat er vaak toch mis wanneer mensen gaan scheiden? Hoe kan het toch dat mensen soms zo met elkaar in strijd raken, dat zij zelfs (onbewust) ten koste van de kinderen elkaar kwetsen en pijn doen?  Terwijl dat absoluut niet is wat zij willen. In een scheiding en een periode daarvoor, raken mensen elkaar en zichzelf in het diepst van hun zijn. Wat geraakt wordt is de basis van het bestaan.

Kwetsbaar

Eens kozen mensen voor elkaar. Zij stelden zich kwetsbaar op naar elkaar. Zij kennen elkaar door en door, denken zij. Dat is een vertrouwen in hetgeen en degene wat je dierbaar is. Je hebt lichaam en geest gedeeld, in het volle vertrouwen. Je hebt samen het meest kostbare op de wereld gezet: je kinderen. Dit maakt je kwetsbaar.

Dat wordt geraakt doordat een van beide zegt: ik wil je niet meer. Het vertrouwen dat je had in de ander raakt verloren. Het vertrouwen in jezelf wordt aangetast. Ben ik niet goed genoeg? Pijn, angst voor de toekomst, angst voor verlies, verdriet en rouw maken dat we reageren vanuit ons oerbrein.  Van daaruit zijn er 3 basisreacties; Vluchten, Bevriezen of Vechten.

De verwerking van verlies en verdriet

Men kan vaak nauwelijks meer helder en realistisch nadenken over wat verstandig is. Er wordt puur gedacht en gehandeld vanuit het gevoel. Er wordt niet meer echt gecommuniceerd met elkaar. Er wordt niet meer echt geluisterd naar elkaar. En erger nog, het lukt ouders in scheiding dan zelfs soms niet meer om naar de behoeften en gevoelens van hun kinderen te luisteren. Men lijkt in het wilde weg om zich heen te slaan, vanuit eigen pijn, boosheid en verdriet. Zonder te beseffen wie daarbij geraakt worden.

Mensen hebben het nodig op zo’n moment dat er steun is om uit die heftige gevoelens te komen en te gaan nadenken over het belang van de kinderen, maar ook van hen zelf. Nadenken over niet alleen de pijn en verdriet van het hier en nu, maar ook over het mooie wat er toch ook geweest is. Over de toekomst en over het verwerken van verdriet en verlies. Hoe vreemd het ook klinkt; ook mensen in scheiding, of na scheiding, kunnen baat hebben bij aandacht voor de relatie: hoe ga je verder met elkaar als ouders en niet als partners, van je kinderen. Daarin kan het stuk rouwverwerking worden meegenomen.  Rouwverwerking, herstel van de balans die je kwijt was en herstel van zelfvertrouwen. 

Mijn rol als scheidingsbemiddelaar

Vanuit mijn rol als scheidingsbemiddelaar bij Zorgzaam Scheiden, komen de onderwerpen zoals rouwverwerking en hoe verder als ouders ook na scheiding en het belang van de kinderen, ruimschoots aan bod. In de kindgesprekken kunnen kinderen soms makkelijker aan mij vertellen wat zij nodig hebben van hun ouders. En dat kan ik vervolgens weer met ouders bespreken. Dat helpt ouders om weer hun focus te verleggen en weer oog te hebben voor wat er nodig is voor hun kinderen. 

Ik help jullie graag bij het opstellen van het ouderschapsplan, waarin de stem van het kind gehoord wordt. Daarnaast stel ik samen met jullie het convenant op waarin alle financiele zaken aan de orde komen. Ik draag vervolgens zorg voor de juridische afhandeling en de inschrijving bij de gemeente.

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Neem contact met me op als je vragen hebt. We plannen dan een kosteloos kennismakingsgesprek waarin ik zal uitleggen wat ik voor jullie kan betekenen. Zorgzaam Scheiden werkt met vaste tarieven, zodat er achteraf geen verassingen zijn.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.