Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Waarom vind ik het vak van scheidingsbemiddelaar zo mooi?

 22 jan 2019      Else van Malland
 

Mensen vragen mij weleens waarom ik dit werk doe en ook of het niet enorm zwaar is. Ja natuurlijk word ik regelmatig geraakt in de gesprekken, ik ben ook maar een mens. Echter wordt er aan tafel ook gelachen. 

profielfoto-else2.jpgTe midden van alle opeengestapelde problemen in een scheiding, willen ouders altijd het beste voor hun kinderen maar weten vaak even niet hoe. Juist daar kan ik helpen. Door te kijken door de ogen van de kinderen, te helpen met oplossen van eenvoudige praktische problemen tot en met het opstellen van een duurzaam ouderschapsplan. Ik begeleid ouders, hun eigen kinderen door deze verdrietige en lastige periode heen te helpen. Variërend van het gesprek waarin ze de kinderen vertellen dat ze gaan scheiden, de verdeling van de zorgtaken, kinderkosten, waar de kinderen gaan wonen en hoe ze met hun spullen heen en weer gaan van het papahuis naar het mamahuis.

Met name wanneer er ook andere problematiek bij de kinderen speelt zoals ADD, ADHD, hooggevoeligheid en Autisme, vraagt dit andere aandacht tijdens het traject. Deze kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid, regelmaat en veel rust. En ook vaak meer tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. 

Welke impact heeft de scheiding op de kinderen? Hoe kun je als ouders je eigen kinderen begeleiden? Kinderen moeten nou eenmaal omgaan met de scheiding van hun ouders, zij hebben geen keus. Hoe kunnen kinderen kind zijn in deze lastige verdrietige periode in plaats van zich verantwoordelijk te voelen voor de boosheid, het verdriet of de angst van hun ouders? Hoe kun je als scheidende ouders uit de strijd blijven? Als je uit de strijd kunt blijven hoeven je kinderen niet in een loyaliteitsconflict te komen. Dat scheelt een heleboel verdriet en spanning. Vanuit mijn ervaring als gezinscoach kan ik in deze specifieke situaties en in andere situaties helpen.

Waarom is dit zulk enorm mooi werk?

Ouders kan ik helpen om op een goede manier in gesprek te gaan over hun scheiding, hun kinderen en hun toekomst en dat raakt mij elke keer weer in positieve zin. Daar doe ik het voor. Ik ben er diep van overtuigd dat er voor ieder probleem een oplossing is en ook dat je alleen beiden een nieuwe toekomst kunt opbouwen als je goed afrondt en uit de strijd blijft. Strijd verbindt en dat is niet wat scheidende partners willen, scheidende partners willen ieder verder met hun eigen toekomst. 

In ieder traject is er ‘werk aan de winkel’ om nader tot elkaar te komen. Niet altijd leuk, maar wel noodzakelijk. Dan maken zorgen plaats voor wederzijds begrip. Pas dan is het mogelijk samen keuzes te maken en beslissingen te nemen waar je het beiden mee eens bent. 

Als je kinderen hebt ga je uit elkaar als partners en moet je in de toekomst als ouders samen invulling geven aan het ouderschap. Dat kan alleen als je goede afspraken hebt gemaakt en goed afrondt. Dan kun je er beiden zijn voor je kinderen. Kinderen hebben beide ouders nodig!

Compleet traject.

Zorgzaam Scheiden biedt het complete traject aan van ouderschapsplan, convenant, de rechtbankprocedure tot en met de inschrijving bij de gemeente. Ik begeleid ouders ook bij het inzicht krijgen in de financiële situatie na hun scheiding, de verdeling van alle gezamenlijke bezittingen en het vormen van een beeld over waar en hoe je gaat wonen en het maken van de alimentatieberekeningen.

Mijn naam is Else van Malland en ik ben scheidingsbemiddelaar bij Zorgzaam Scheiden in de regio Gooi en Vechtstreek, de regio Amstelveen, Ronde Venen, Nieuwegein, IJsselstein, Houten en Woerden.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.