Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Wat als jullie kind liever bij de andere ouder wil gaan wonen?

 25 nov 2019      Samyra Gorissen
 

Scheidingsmediator Samyra GorissenStel je voor, jullie zijn straks gescheiden en je kind geeft opeens aan dat hij liever bij de andere ouder wilt gaan wonen. Wellicht schrik je hiervan.  Waarom wil mijn kind bij me weg? Wat doe ik niet goed? Vindt mijn kind het bij mijn ex dan leuker? Ben ik niet goed genoeg? Het kan best even pijn doen als je te horen krijgt dat je kind liever bij zijn andere ouder woont. En wat doe je dan? Is de stem van jullie kind bepalend? Bel je meteen je ex? Probeer je je kind om te praten? Of negeer je het, in de hoop dat het wel weer over waait? 

Waarom wil jullie kind bij de ander wonen na de scheiding?

Dit is een belangrijke vraag om jezelf te stellen. Is het omdat jullie een keer ruzie hebben gehad? Omdat je kind bij de andere ouder later naar bed mag of vaker pizza mag eten? Oftewel, zijn de huisregels bij de andere ouder net iets gunstiger? Of heeft jullie kind een fundamentele reden om toch liever bij de andere ouder te wonen? En hoe staan jullie hierin als ouders? Zitten jullie überhaupt op dezelfde lijn als het om dit vraagstuk gaat? 

Samenwerken als ouders

Horen dat je kind liever bij de andere ouder is, tja dat raakt je. En andersom kan het de andere ouder strelen in zijn ego als je hoort dat jullie kind vaker bij jou wil zijn. Maar hoe ga je hier mee om richting je kind? En hoe zorg je ervoor dat het geen wig drijft tussen jullie als ouders? Want uiteindelijk is jullie kind daar dan de dupe van. Dus hoe zorg je ervoor dat je toch de samenwerking aan kunt gaan in deze situatie?

Hoe moeilijk ook, het kan jullie kind enorm helpen als jullie hierin op een lijn zitten. Jullie kind wil en hoeft niet het gevoel te hebben dat hij moet kiezen tussen zijn ouders. Uiteindelijk wil je als ouder dat je kind zich vrij en veilig voelt om keuzes te maken. Welke keuze dat ook is. Als ouders zal je hierover een gesprek moeten voeren samen. Een constructief gesprek zonder verwijten, maar waarin jullie samen zoeken naar een oplossing. Een oplossing die voor jullie allebei goed voelt en gehoor geeft aan de stem van jullie kind. En als jullie hier niet uit komen, zoek dan hulp van een neutrale derde zoals een scheidingsbemiddelaar. 

Afspraken in het ouderschapsplan 

Als ik mijn klanten tijdens hun scheiding vraag hoe zij met bovenstaande situatie om willen gaan dan krijg ik vaak als antwoord: “Ja dat is dan zo en dan moeten we daar maar naar luisteren”. Ik vind dat iets te makkelijk gedacht. In de praktijk zie ik namelijk dat er juist veel strijd ontstaat bij dit soort situaties. Het is voor veel ouders toch lastig om over je eigen schaduw heen te stappen en juist de samenwerking op te zoeken in situaties die voor de één best pijnlijk kunnen zijn. Daarom neem ik ze mee in het verhaal. Stel dat dit gebeurt, hoe ga jij je dan voelen? Wat zou je dan fijn vinden? Of wat verwacht je dan van de ander? Wat kunnen jullie nu afspreken om te voorkomen dat er straks discussie ontstaat? 

Mijn klanten vinden het fijn om hier tijdens hun scheiding duidelijke afspraken over te maken. Bijvoorbeeld in de vorm van een stappenplan. Want stel dat zij voor zo’n situatie staan in de toekomst, dan weten zij precies wat te doen en wat zij van elkaar verwachten. Verwachtingen zijn namelijk al naar elkaar uitgesproken en hier zijn afspraken over gemaakt waar beide ouders achter staan. Een strijd is dan helemaal niet nodig. En daar is iedere ouder, maar vooral ieder kind bij gebaat. 

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.