Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Yes ik ben geslaagd, maar hoe moet dat met mijn ouders?

 06 jun 2019      Karin Balster
 

profielfoto-karin-balster-vierkant.jpgVorig jaar hebben er alleen voor het VMBO/HAVO en VWO al 199.697 jongeren examen gedaan en waren er al 18.178 scheidingen met kinderen. Je kan je voorstellen dat veel van deze kinderen te maken gaan krijgen met een diploma uitreiking en een examenfeest. Als je kind in de examenklas zit is het laatste jaar een extra spannend jaar. Een jaar waarin veel keuzes gemaakt moeten worden en het jaar waarin eindexamen gedaan gaat worden. Wanneer je kind al deze stress doorstaan heeft en het verlossende antwoord heeft gekregen dat hij/zij geslaagd is, gaat de vlag uit en komt er een diploma uitreiking en natuurlijk het eindexamenfeest.

Nu zal je misschien denken “maar dat zijn toch allemaal leuke dingen die erbij horen als je je examen gehaald hebt?” Dat klopt zeker. Alleen voor een kind van gescheiden ouders kan dit toch net even wat lastiger zijn. Voor hen kan het namelijk zo zijn dat zijn of haar ouders niet meer zo goed met elkaar overweg kunnen door de scheiding en ze bij een examenuitreiking niet meer samen kunnen komen en al helemaal niet meer naast elkaar willen gaan zitten bij de diploma uitreiking. Begrijpelijk en heel vervelend voor de ouders als dit niet meer lukt. En tegelijk moet dit heel lastig voor jullie kind zijn.

Als ouders kan je deze zorg bij het kind wegnemen

Als scheidingsbemiddelaar heb ik regelmatig ouders aan tafel die alles op alles willen zetten om dit soort situaties te voorkomen maar dit tegelijk ook heel erg lastig vinden.  Zo kreeg ik ook nog niet zo lang geleden ouders bij mij aan tafel waarvan hun kind dit jaar eindexamen zou gaan doen. Aan hen stelde ik de vraag wat voor hen tot de mogelijkheden behoorde om samen naar de diploma uitreiking te gaan. Enigszins twijfelend keken ze elkaar aan en gaven aan dat ze er alle 2 wel heel graag bij zouden willen zijn maar dat ze niet zo nodig samen hoefden te gaan. Een hele begrijpelijke reactie als je aan het scheiden bent.

Wat zou jullie kind het liefste willen?

Op dat moment heb ik hen beiden de vraag gesteld wat hun dochter het fijnste zou vinden tijdens deze diploma uitreiking. Daar waren ze het snel over eens. Die zou niets liever willen dat haar ouders samen kwamen maar waar ze het ook over eens waren is dat hun dochter de spanning tussen hen niet fijn vindt. Hier ben ik met de ouders verder over door gaan praten. “Wat veroorzaakt die spanning dan voor jullie en wat hebben jullie nodig om dit tijdens zo’n belangrijk moment voor jullie dochter niet zo sterk te laten meespelen?” Ik heb ze uitgelegd dat deze last heel zwaar kan wegen op de schouders van een kind. Doordat ik de ouders op dat moment liet inleven in wat het voor hun dochter aan dilemma’s kon opleveren zoals “naar wie loop ik als eerst nadat ik mijn diploma heb gekregen” en “hoe zorg ik ervoor dat 1 van mijn ouders niet alleen staat na de diploma uitreiking” zagen ze in dat ze hun dochter dat zeker niet wilden aandoen.

Wat kan je angst als ouder zijn?

Al pratende kwamen ze erachter dat het toch ook wel voortkwam uit een stuk angst om minder aandacht van hun dochter te krijgen en zo eerlijk als ze waren ook met het niet gunnen van tijd met hun dochter aan de andere ouder. Onzekerheid lag hieraan ten grondslag. Doordat dit bespreekbaar werd gemaakt lukte het deze ouders om hier langzaam maar zeker anders naar te kijken. Ze gunden hun dochter beide ouders en elkaar hun kind. Voor ze weer naar huis gingen spraken ze met elkaar af dat ze met hun dochter om de tafel zouden gaan zitten om haar samen te vertellen hoe zij samen als ouders naar de komende diploma uitreiking uitkeken en hoe ze in overleg met haar hier invulling aan zouden willen gaan geven. Dit gesprek verliep zo goed dat ze zelfs nog in gesprek zijn gegaan om het examenfeest samen te organiseren. Niet bij 1 van hen thuis, dat was nog net wat te lastig. Maar in een gehuurd zaaltje van de scouting. Door dit soort gesprekken te voeren, help ik kinderen in scheidingssituaties. Dit maakt dat ik mijn werk zo ongelooflijk leuk vind.

Samen zorgzaam naar de toekomst kijken en spreken over hoe je als ouders ondanks een scheiding toch een goed team kan blijven.  Dat is waar ik naar streef in mijn gesprekken met ouders in een scheiding.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.