Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Zes weken zomervakantie, hoe verdeel je dat samen na de scheiding?

 11 jul 2019      Femke Braaksma
 

femke-profielfoto.jpgZeer regelmatig hoor ik bij mij aan tafel bij het bespreken van de vakanties: de zomervakantie doen we gewoon ieder 3 weken, die is makkelijk. 

Is het echt zo makkelijk?

Ik vraag hier altijd op door, want het klinkt heel makkelijk dat beide de kinderen 3 weken thuis heeft. Soms wordt er nog vastgelegd wie dan de eerste 3 weken heeft en wie de laatste 3 weken, maar meer dan dat bespreken ouders zelf vaak niet op dat moment.
En dat is logisch, want het is voor ouders lastig om te overzien wat dat nu daadwerkelijk betekent. Ze zijn vooral bezig om het zo goed mogelijk allemaal te verdelen. 

Na een scheiding is de zorg rondom vakanties anders

Wanneer je samen bent weet je dat de kinderen in de zomer 6 weken vakantie hebben. Je regelt samen opvang wanneer nodig en vaak heb je een aantal weken vakantie met elkaar. Na een scheiding ziet dit er heel anders uit. Het verdelen van de zomervakantie betekent dat je jullie kinderen vaak 3 weken niet ziet. Dit kan 3 weken achter elkaar zijn, of verspreid over de 6 weken. Dit is afhankelijk van wat je afspreekt met elkaar.

3 weken je kinderen niet zien. Je kinderen zien jou ook 3 weken niet

De meeste ouders zijn het niet gewend om hun kinderen zo lang niet te zien. Ook voor de kinderen is dit wennen. Ik vind het in mijn gesprekken met ouders belangrijk om niet alleen te kijken wat dit voor de kinderen betekent en hoe je hiermee om kan gaan. Maar ik bespreek juist ook wat dit voor de ouders betekent en hoe zij ermee om kunnen gaan. 

Hoe ga je als ouder om met 3 weken zonder je kinderen? Aan de ene kant kan het een moment van rust zijn, maar in de meeste gevallen is het ook voor ouders pittig om hun kinderen zo lang niet te zien. Ik bespreek met ouders hoe ze om willen gaan met het contact tussen de kinderen en de ouder waar ze die weken niet zijn. Zijn er belmomenten? Spreek je die af? Laat je het bij de kinderen? Wanneer plan je de wisselomenten en zien deze er anders uit dan de wisselmomenten in de standaard zorgverdeling? Na 3 weken is er vaak meer over te dragen dan na een paar dagen en is het belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt. Tevens kan het voor de kinderen even omschakelen zijn om na 3 weken bij de ene ouder naar de andere ouder te gaan. Dit zijn onderwerpen die ik tijdens het traject duidelijk naar voren laat komen. 

Het missen van je kinderen

Daarnaast bespreek ik hoe je als ouder om kunt gaan met je eigen gemis van je kinderen. Het is logisch dat je de kinderen mist, maar in hoeverre laat je dit zien of horen aan de kinderen. Waar ligt hier de grens om te voorkomen dat je de kinderen opzadelt met jouw gemis? Zijn er mensen bij wie je in die weken terecht kunt wanneer je het moeilijk hebt? Ga je zelf misschien een paar dagen weg, of ga je juist extra werken om wat afleiding te hebben? Ik vind het belangrijk om ouders meer inzicht te geven in de zomervakantie en ze erover na te laten denken wat het voor hun betekent.

Een zomervakantie lijkt zo makkelijk te verdelen op papier, maar er hangt toch meer aan vast dan in eerste instantie blijkt. Hier zorgvuldig naar kijken met ouders helpt om te voorkomen dat dit soort emoties en praktische zaken ze overvalt bij de eerste zomervakantie als gescheiden ouders. 
Iedereen heeft recht op een fijne zomervakantie, met en zonder kinderen. 

Vrijblijvend advies?

Indien je vrijblijvend advies wil over dit onderwerp, kan je het contactformulier invullen. Ikzelf of één van mijn collega’s zal je dan zo snel mogelijk bellen om je te helpen.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.